Vejen til et bedre liv kapitel 25fra side264.     Fra side 318 i den engelske udgave.

ren side - tilbage

Spis hverken for meget eller for lidt

(264)  Det er ikke alle tilhængerne af en kostreform, der går grundigt nok til værks. Der er mange, der kun undlader at bruge visse usunde fødevarer. De er ikke klar over, hvad det vil sige at leve sundt. De sætter stadig mange skadelige delikatesser på bordet og praktiserer ikke kristeligt mådehold. ret

(264)  Der er også nogle, som går til den anden yderlighed. De kan måske ikke skaffe de sundeste fødevarer. I stedet for at spise det næstbedste lever de på et eksistensminimum. Deres kost er fattig på de stoffer, som danner godt blod. Det går ud over deres helbred, de har ikke ret mange kræfter, og de er en dårlig reklame for en kostreform. ret

(264)  Der er også nogle, der har den opfattelse, at da det er sundt at spise en enkel kost, behøver man ikke at være så omhyggelig med valget af fødevarer eller med tilberedningen af maden. Der er nogle, der lever af en sultekost. Den er ikke alsidig nok til at dække organismens behov, og det går ud over helbredet. ret

(264)  De mennesker, der ved mindst om kostreformen, går ofte mest radikalt til værks. De praktiserer ikke blot selv deres teorier, men vil også have deres familie og deres venner og bekendte til at gå ind for dem. Når folk ser, hvor skrøbelige de bliver af deres forkerte levevis, som de oven i købet vil påtvinge andre, får mange et forkert indtryk af kostreformen og forkaster den. ret

(265)  Hvis man har den rette forståelse af sundhedens love og retter sig efter dem, vil man ikke gå til yderligheder. Så vil man ikke spise blot for at tilfredsstille appetitten, men for at opbygge legemet. Man vil bestræbe sig for at være sund og rask, så man kan tjene Gud af hele sin styrke og hjælpe sine medmennesker. Appetitten kontrolleres af fornuften og samvittigheden, og belønningen er en sund sjæl i et sundt legeme. De lægger ikke pres på andre ,for at få dem til at gå ind for deres ideer, men deres levevis er et vidnesbyrd om, at de er slået ind på den rette vej. Disse mennesker øver en positiv indflydelse. ret

(265)  Det er klogt at gennemføre en kostreform. Man bør sætte sig grundigt ind i dette emne og lade være med at kritisere andre, fordi de ikke i alle henseender bærer sig ad ligesom en selv. Man kan ikke forlange, at alle skal leve på den samme måde, og man skal ikke sige: Gør som jeg, hvis l vil være på den sikre side! Vi kan ikke alle sammen tåle det samme. Der er mennesker, som ikke kan lide fødevarer, som andre spiser med velbehag. Der er nogle, der ikke kan tåle mælk, mens andre synes godt om denne drik. Der er også nogle, der har svært ved at fordøje ærter og bønner, mens andre betragter disse næringsmidler som en nydelse. Nogle mennesker foretrækker fuldkornsprodukter, andre rører dem aldrig. ret

(265)  Man bør ikke opfordre mennesker, som bor i et land, hvor der er knaphed på frugt og nødder, til at undlade at bruge mælk og æg. Korpulente mennesker med stærke drifter bør ikke spise for kraftig kost. Det er heller ikke alle børn, der har godt af æg. Men hvis mennesker lider af blodmangel, bør de ikke give afkald på mælk og æg, især ikke, hvis de ikke kan få de nødvendige stoffer på anden måde. Men mælken skal være fra sunde køer og æggene fra sunde høns. Dyrene skal passes godt, og æggene skal tilberedes sådan, at de er så letfordøjelige som muligt. ret

(266)  Man bør indføre reformerne i kosten lidt efter lidt. Da der bliver mere og mere sygdom blandt dyrene, er der også en vis risiko ved at bruge mælk og æg. Man bør søge at erstatte disse produkter med andre næringsmidler, som er sunde og billige. Folk bør så vidt muligt lære at lave sund og velsmagende mad uden at bruge mælk og æg. ret

(266)  Der er nogle mennesker, der har det bedst, når de kun spiser to gange om dagen, men under visse forhold kan det være nødvendigt at indtage et tredje måltid. Dette bør være let fordøjeligt. ret

(266)  Der er nogle mennesker, der altid er bange for, at de ikke kan tåle deres mad, uanset hvor enkel og sund den er. Lad mig berolige dem med, at de ikke tager skade af den mad, de spiser. De skal lade være med at nære sådanne tanker. Spis det, I mener, I har bedst af. Når I har bedt Herren om at velsigne maden og give jer sundhed og kræfter, skal I tro på, at han bønhører jer. ret

(266)  Det er for sundhedens skyld, at vi giver afkald på de ting, der irriterer maven og skader helbredet, men vi bør tage i betragtning, at vi kan få blodmangel, hvis kosten ikke indeholder alle de næringsstoffer, som vi har brug for. Man skal passe på, at man ikke bliver underernæret, får problemer med fordøjelsen og bliver svækket. Det skyldes ikke altid fattigdom, at folk spiser en utilstrækkelig kost men snarere uvidenhed eller skødesløshed. Årsagen kan også være, at de har misforstået kostreformen. ret

(266)  Man ærer ikke Gud, hvis man undlader at pleje sit legeme, så man ikke kan tjene ham. Husmoderen har pligt til at servere en sund og velsmagende kost. Man må hellere købe billigere tøj og møbler end spise en utilstrækkelig kost. ret

(266)  Nogle husmødre sparer til daglig for at kunne servere dyr og fin mad, når de har gæster. Det et uklogt. Man bør servere enklere mad for sine gæster. Hensynet til familien bør komme i første række. Man er ikke altid i stand til at vise gæstfrihed, når det er mest påkrævet og ville være til velsignelse. Årsagen kan være, at man er afhængig af kunstige skikke, og at man ikke bruger husholdningspengene fornuftigt. Husmoderen bør lave så meget mad til daglig, at hun kan indbyde en uventet gæst til at spise med, uden at hun behøver at gå i køkkenet igen. ret

(267)  Alle bør sætte sig ind i, hvad de bør spise, og lære at lave mad. Både mænd og kvinder bør kunne tilberede enkle og sunde retter. De kan ikke altid få sund mad, når de er ude at rejse. Så er det en fordel, at de selv kan lave mad. ret

(267)  Tænk over, hvad I spiser. Man bør kunne slutte fra årsag til virkning. Vis selvkontrol. Brug fornuften og lad være med at være afhængig af appetitten. Spis ikke for meget. På den anden side skal man heller ikke nægte sig selv sund, velsmagende mad. ret

(267)  Der er nogle mennesker, der har skadet sundhedssagen meget, fordi de har en meget begrænset opfattelse af, hvad det vil sige at leve sundt. De bør tænke på, at en kostreform i høj grad vil blive bedømt efter, hvad de selv spiser. I stedet for at bringe sagen i vanry burde de gå foran med et godt eksempel, så at oprigtige mennesker bliver interesseret i at leve sundt. Der er mange mennesker, som ikke vil høre tale om reformer, hvis det forlanges, at de skal ændre deres spisevaner. De spiser, hvad de kan lide, i stedet for at lade fornuften råde og rette sig efter sundhedens love. Disse mennesker betragter alle, der vil indføre reformer, som yderliggående, selvom de bærer sig aldrig så fornuftigt ad. For at undgå kritik bør tilhængere af sundhedssagen ikke søge at adskille sig så meget som m uligt fra andre, men at samarbejde uden at opgive deres standpunkter. ret

(267)  Hvis sundhedsreformens tilhængere går til yderligheder, er det ikke så underligt, at der er mange, der forkaster hele reformen. Når folk går til yderligheder, kan de gøre mere skade på kort tid, end andre kan råde bod på ved at bære sig fornuftigt ad hele livet. ret

(268)  Sundhedsreformen hviler på et solidt fundament, og vi bør ikke skade den med fanatiske teorier og skikke. Man skal ikke holde op med at gøre det, man anser for rigtigt, fordi man møder modstand eller foragt. Man skal heller ikke gå på akkord for at tækkes andre eller for at kunne øve indflydelse over dem. Hvis man er principfast, bliver man ved med at gøre det rigtige, men man vil altid være venlig overfor andre og lægge et kristeligt sindelag for dagen. ret

næste kapitel