Review and Herald d. 20. juni 1899
Sygdommen og dens årsager
Skønt flæsk er et af de mest almindelige fødemidler, som anvendes nu for tiden, er det dog et af de mest skadelige. Det var ikke blot for at vise sin myndighed, at Gud forbød jøderne at spise svinekød, men det var, fordi det ikke er passende til menneskeføde. Det frem¬bringer kirtelsyge hos menneskene og i et varmere klima spe¬dalskhed og andre stygge sygdomme. Det har en langt skadeligere indflydelse over menneskene i varmt end i koldt klima. Men Gud havde aldrig til hensigt, at svinekød skulle spises under nogen omstændighed. Hedningerne brugte flæsk som et fødemiddel, og det amerikanske folk har ligeledes brugt flæsk i mængdevis som en vigtig fødevare. I dets naturlige tilstand ville svinekød ikke være videre velsmagende; men det gøres velsmagende ved tilsætning af flere slags stærke krydderier, hvilket kun gør det onde værre. Fremfor alt andet kød har svinekød en skadelig virkning på blodet. De, som spiser meget flæsk, kan ikke vente andet end at blive syge. Sådanne, som har udendørs arbejde og tilstrækkelig bevægelse i frisk luft, føler ikke virkningen af at spise flæsk så meget som de, der har deres arbejde for det meste indendørs, sidder meget stille og beskæftiger sig med tankearbejde. ret
Men det er ikke alene den legem¬lige sundhed og velbefindende, som forstyrres ved spisning af flæsk. Det har også sin virkning på sindet, de finere følelser sløves ved en overdreven brug deraf. Det er umuligt, at kødet af noget dyr kan være sundt og rent, når urenlighed er dets natur, og det ernærer sig på alle slags urenligheder. Svinets kød er sammensat af, hvad det spiser. Når menneskene spiser svinekød, vil deres blod blive besmittet med de urenligheder, dette kød indeholder. ret
Spisning af flæsk har i mange tilfælde frembragt kirtelsyge, spedalskhed og kræftbylder. Og menneskene pådrager sig endnu megen lidelse ved brugen af flæsk som føde. En forvendt appetit gør krav på sådanne ting, som er mest skadelige for sundheden. Den forbandelse, der har hvilet så tungt over jorden, og som alle mennesker har fået føle, har dyrene også fået sin del af. De har aftaget i størrelse, og deres leveår er blevet kortere. Formedelst menneskenes onde vaner er større lidelser blevet påførte dyrene, end de ellers ville have haft. ret
Det er kun få dyr, som ikke er befængte med sygdom. Store lidelser er blevet påført mange dyr på grund af mangel på lys, frisk luft og god føde. Når de skal fedes, stænges de ofte inde i små båse, så de ingen bevægelse kan få eller fri tilførsel af frisk luft. Mange stakkels dyr må indånde stanken af al den urenhed, som findes i staldene. Deres lunger kan ikke længe holde sig friske, når den luft, de indånder, er så fordærvet og forpestet. Sygdommen spreder sig til leveren, og hele dyrets legeme bliver sygt. Det slagtes og tilberedes for markedet, og folk spiser rigelig af denne forgiftede føde. På denne måde pådrager man sig megen sygdom. Men alligevel vil folk ikke tro, at det kød, de har spist, har forurenet og forgiftet deres blod og været årsag til deres lidelser. Mange dør af sygdomme, der alene skyldes kødspisning, og dog synes verden ikke at lære noget heraf eller blive en smule klogere. ret
Fordi om ikke sådanne, som spiser rigeligt kød og flæsk, straks føler virkningen heraf på systemet, er det ikke dermed sagt, at det ikke skader dem. Det kan udføre sit værk sikkert nok for en tid, uden at man selv er medvidende derom. ret
Dyrene stuves ofte tæt sammen i jernbanevogne, og berøvede frisk luft, lys, føde og vand køres de tusinder af mil indåndende den af deres ekskrementer for¬pestede luft, og når de ankommer til bestemmelsesstedet og flyttes fra vognene, er mange af dem forsultede, halvkvalte og næsten færdige til at krepere, og dersom de blev ladt alene, ville de dø af sig selv, Men slagterne fuldfører værket og tilbereder kødet for markedet. ret
Ofte slagtes dyrene, lige efter at de har været jaget en længere distance til slagtestedet. Deres blod er ophedet. De er fede og har ikke fået bevægelser nok for en længere tid, og når de skal drives et længere stykke vej, bliver de blaserede og overanstrengte, og i denne tilstand slagtes de og føres til markedet. Deres blod er stærkt ophedet, og de, som spiser deres kød, spiser forgift. Nogle føler ingen virkninger heraf med det samme, medens andre begynder at føle sig syge, får feber, og ikke så sjælden ender det med døden, uden at man forstår årsagen dertil. Mange dyr føres til marke¬det i byerne, hvis ejere ved, at de er syge, når de sælger dem, og ikke er de der køber og slagter dem, heller altid uvidende derom. Særlig i større byer går dette for sig uhindret, og kødspisere ved ikke, at de spiser kød, der er fuldt af sygdoms¬spirer. ret
Nogle dyr, som føres til slagte¬bænken, synes at forstå, hvad der skal finde sted, og bliver rasende og helt ustyrlige. Men man skynder sig med at få livet af dem, og kødet gøres færdigt til at føres på markedet. Deres kød er fuldt af giftstoffer og har i nogle tilfælde hos dem, som har spist det, frembragt krampe, konvulsioner, slagtil¬fælde og hurtig død. Dog tilskriver man ikke kødet skylden herfor. Nogle dyr behandles med den største grusomhed, medens de føres til slagterstedet. De bliver bogstavelig martrede, og efter at de har udholdt flere timers alvorlige lidelser, slagtes de. Det har hændt, at svin befængte med kolera er blevet ført til markedet, og deres med giftstoffer fyldte kød har ført smitsom¬me sygdomme med sig, og mange dødsfald har været følgen. ret
afsn nr:1 | Evangeliets sendebud 748/99 |
afsn nr:2 | Evangeliets sendebud 748/99 |
afsn nr:3 | Evangeliets sendebud 748/99 |
afsn nr:4 | Evangeliets sendebud 748/99 |
afsn nr:5 | Evangeliets sendebud 749/99 |
afsn nr:6 | Evangeliets sendebud 749/99 |
afsn nr:7 | Evangeliets sendebud 749/99 |
afsn nr:8 | Evangeliets sendebud 749/99 |